Begrafeniskosten - Begrafenisverzekering

Bent u benieuwd naar de kosten van uw begrafenis, bijvoorbeeld om in te schatten of het verstandig is om gebruik te maken van een begrafenisverzekering? Houd er rekening mee dat de kosten sterk afhangen van uw persoonlijke wensen. Gemiddeld kost een uitvaart gemakkelijk €7.000. Dit is een bedrag dat in de loop der jaren op zal lopen als het gevolg van de inflatie. Daarnaast kunt u een begrafenisverzekering afsluiten voor een uitvaart ter waarde van een groter bedrag, bijvoorbeeld op basis van een meer luxe kist of aanvullende volgauto’s.

Begrafenis of crematie

Houd er daarnaast rekening mee dat de kosten van een begrafenis en die van een crematie steeds meer bij elkaar in de buurt zijn komen te liggen. U kunt de begrafenisverzekering gebruiken voor de beide vormen van een uitvaart, waardoor u hier geen onderscheid in hoeft te maken. Met name de kosten voor de uitvaartverzorger, de kist en het eventuele graf zorgen over het algemeen voor een flink deel van het totaal. Dankzij de begrafenisverzekering heeft u hier zelf zo min mogelijk omkijken naar, aangezien u op basis van de premie die u betaalt kunt rekenen op een waardige uitvaart.

Zelf sparen voor uw begrafenis

U kunt de begrafenisverzekering vergelijken met de mogelijkheid om zelf te sparen, om na te gaan wat voor u het meest aantrekkelijk is. Wilt u zelf iedere maand bijvoorbeeld een tientje opzij zetten? Dan kunt u gebruik maken van een bankspaarrekening, die bovendien niet in Box 3 valt. Aan de andere kant kunt u een natura begrafenisverzekering afsluiten. De personen die u nalaat hoeven op deze wijze de kosten voor de uitvaart niet te gaan betalen, maar zij hoeven dan ook de organisatie van de uitvaart niet op zich te nemen, aangezien de verzekeraar dat doet.