Keuze voor begraafplaats - Begrafenisverzekering

Categorie:
Berichten

Heeft u een voorkeur voor een bepaalde begraafplaats in Nederland, bijvoorbeeld omdat uw familie daar al ligt of u zich prettig voelt bij de omgeving? U heeft in principe de vrije keuze voor een begraafplaats, al kan dat in bepaalde gevallen lastiger uitvallen wanneer u gebruik maakt van een begrafenisverzekering. Houd hier rekening mee, door de begrafenisverzekering te vergelijken op basis van onder andere de vrije keuze. Een scherpe premie is immers prettig, maar alleen wanneer u zich kunt laten begraven op de plaats die u wenst.

Vrije keuze voor begraafplaats

In Nederland hebben we een vrije keuze voor een begraafplaats, waardoor u in principe kunt besluiten om u aan de andere kant van het land te laten begraven. Houd er echter rekening mee dat bepaalde begraafplaatsen vanwege het beperkte aantal plaatsen alleen ruimte bieden aan inwoners van het dorp. U heeft dan niet zomaar de mogelijkheid om u daar te laten begraven. Dit speelt echter slechts bij een aantal dorpen in Nederland, terwijl er in totaal ongeveer 3.000 begraafplaatsen beschikbaar zijn. Wat dat betreft heeft u een relatief vrije keuze voor een begraafplaats, al is het verstandig om hierbij rekening te houden bij het afsluiten van een begrafenisverzekering.

Overeenkomsten uitvaartverzekeraar

Een uitvaartverzekeraar zal in veel van de gevallen contacten hebben met bepaalde uitvaartondernemers. Zij zijn verbonden aan bepaalde begraafplaatsen, waardoor het een gebruikelijke gang van zaken is dat er daar een graf voor u wordt opgemaakt. Dat neemt echter niet weg dat het mogelijk is om aan te geven dat u zich ergens anders wilt laten begraven. Houd er in dat geval rekening mee dat uw nabestaanden eventuele extra kosten dienen te betalen. Is er binnen de begrafenisverzekering geen vrije keuze voor een bepaalde begraafplaats, dan kunt u eventueel overstappen naar een andere verzekeraar.