Overlijdensrisicoverzekering - Begrafenisverzekering

Categorie:
Berichten

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak in 1 adem genoemd met een begrafenisverzekering of uitvaartverzekering, maar toch dekken beide verzekeringen andere zaken. Als u namelijk een begrafenisverzekering gaat afsluiten doet u dit alleen voor het dekken van kosten voor uw begrafenis. De begrafenisverzekering heeft verder geen ander doel dan dat. En alhoewel een overlijdensrisicoverzekering ook met overlijden te maken heeft staat het verder los van een uitvaart.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering heeft als doel om nabestaanden financieel goed achter te laten. Het is dus een geldverzekering en met deze verzekering verzekert u dus een vast geldbedrag. Het geldbedrag dat u met een overlijdensrisicoverzekering kunt verzekeren ligt erg hoog; u kunt namelijk makkelijk een paar ton verzekeren met deze verzekering. Daarentegen is de hoogte van het uit te keren geldbedrag niet direct af te lezen in de hoogte van de premie die u betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering, want deze is eigenlijk helemaal niet zo hoog. Hoe hoog de premie precies is hangt van uw leeftijd af. De premie van de overlijdensrisicoverzekering is namelijk leeftijdsgebonden en hoe ouder u bent, hoe meer premie u betaalt. De gedachte is namelijk dat wanneer u 50 jaar oud bent de mogelijkheid dat u komt te overlijden groter is dan wanneer u 25 jaar oud bent. Op basis van leeftijd wordt de premie dus betaald.

Uitkering van overlijdensrisicoverzekering

Als u komt te overlijden zal de overlijdensrisicoverzekering het verzekerde bedrag uitkeren aan uw nabestaanden. Een overlijdensrisicoverzekering is bijvoorbeeld verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Hiermee zorgt u er namelijk voor dat er geld beschikbaar komt voor het aflossen van uw hypotheek indien u mocht komen te overlijden. U ziet dus dat de overlijdensrisicoverzekering verder weinig van doen heeft met een begrafenisverzekering en dat beide verzekeringen prima kunnen worden afgesloten zonder dat ze elkaar overlappen.