Overstappen begrafenisverzekering - Begrafenisverzekering

Categorie:
Berichten

Wilt u overstappen van begrafenisverzekering? Houd er dan rekening mee dat dit in de meeste gevallen financieel nadelig uit zal pakken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat verzekeraars de premie gebruiken om te beleggen, om uiteindelijk tot het bedrag te komen dat er nodig is om de kosten voor uw uitvaart te dekken. Zet u een begrafenisverzekering stop, bijvoorbeeld omdat u wilt overstappen? Dan is de kans groot dat u alleen de waarde van de inleg (min de rendementen) terug kunt krijgen, nadat de verzekeraar hier de eigen kosten van af heeft gehaald.

Premievrij maken van de begrafenisverzekering

Op het moment dat u wilt overstappen van begrafenisverzekering is het in de meeste gevallen verstandiger om de eerste verzekering premievrij te maken. Dat kan op het moment dat u een kapitaalverzekering heeft. U betaalt dan geen nieuwe premie meer, maar de verzekeraar zal het bedrag dat u tot nu toe heeft ingelegd blijven gebruiken om tot een uitkering bij overlijden te komen. Dit bedrag vanuit uw begrafenisverzekering zal niet toereikend zijn, maar u kunt dat aanvullen met een nieuwe begrafenisverzekering of een eigen spaarrekening.

Zelf gaan sparen

Wilt u overstappen van begrafenisverzekering om zelf te gaan sparen? U kunt in dat geval gebruik maken van banksparen. Dit is een geblokkeerde spaarrekening bij de bank, die u speciaal kunt gebruiken voor de kosten die er komen kijken bij een uitvaart. U kunt belastingvrij sparen tot een bepaald bedrag, dat jaarlijks wordt vastgesteld (€6859 in 2013). Dit bedrag valt buiten Box 3, waardoor u er geen vermogensrendementsheffing over hoeft te betalen. U kunt dankzij het rendement op een geblokkeerde spaarrekening relatief voordelig zorgen voor een dekking van de kosten van uw uitvaart, zonder dat u daar een begrafenisverzekering voor nodig heeft.